La Clubul Istoricilor general-maiorul(r) Valentin Dediu despre pace și siguranța cetățenilor din RM

În ziua de 11 mai 2023, la ora 14.00 în incinta Bibliotecii Centrale a BM„B.P.Hasdeu” a avut loc ședința lunară a Clubului Istoricilor. Și de data aceasta clubul a avut ca invitat special o personalitate deosebită, și anume general-maior(r) de securitate domnul Valentin Dediu.

Organizator și moderatorul evenimentului a fost Alexandru Moraru, președintele Clubului Istoricilor, istoric-arhivist și publicist, având și postura de șef serviciu Colecții Carte Veche și Rară la Biblioteca Centrală.

Invitatul special al clubului a povestit despre sine, inclusiv studiile, facultatea și activitatea în muncă, condițiile în care a devenit ofițer al serviciilor speciale încă atunci când exista URSS, adică KGB-ul de atunci, iar după destrămarea URSS și formarea Republicii Moldova, mai întâi la Ministerul Securității Naționale, apoi cu titlul de Serviciul de Informație și Securitate.

N-au fost omise în povestirea sa nici descrierea a câtorva operații, la care a participat sau care au fost coordonate de domnia sa.

În cele din urmă, domnul Valentin Dediu a răspuns la întrebările adresate din public, preponderent, ale istoricilor Andrei Grosu, Sergiu Munteanu și alții. Cei mai activi perticipanți, au solicitat să se fotografieze alături de domnul general-maior(r) Valentuin Dediu.

Alexandru MORARU, șef serviciu Biblioteca Centrală

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în ARTICOLE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu