POD VIDEO CERNĂUŢI- CHIŞINĂU- HOTIN: ALEXANDRU HÂJDĂU- VIAŢA ŞI OPERA

La 29 noiembrie 2016 în incinta Centrului de Excelenţă a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a avut loc Conferinţa ştiinţifică video „Alexandru Hâjdău- Viaţa şi opera” la care au participat Biblioteca Publică din Cernăuţi  şi Muzeul de Istorie din Hotin (azi în Ucraina). De facto, prin această activitate, a fost constituit un triunghi video informaţional- ştiinţific, care a fost o premieră absolută în ceia ce priveste subiectul propus, dar şi echipamentul tehnic performant.

pod-video-4pod-video-1

Iniţiativa petrecerii unui asemenea for ştiinţific de la distanţă le-a aparţinut colegilor noştri din Ucraina şi respectiv susţinută de conducerea de vârf a Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”(dr. Mariana Harjevschi, director general),  care a şi dat undă verde în realizarea acestui proiect, patronat de la început până la sfârşit de directorul- adjunct doamna Tatiana Coşeri.

La realizarea acestui proiect inedit cu partea asigurării tehnice s-a inclus domnul Victor Rusu, colaborator cu experienţă al Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”. Trebuie să recunoaştem, că domnia sa, s-a isprăvit de minune cu această misiune, aşi zice chiar dificilă. Totul a fost pregătit din timp, cu o verificare minuţioasă şi din acest motiv, din start au fost excluse toate problemele, care ar fi putut fi la stabilirea triplei conecsiuni internaţionale. În virtutea celor relatate, îi aducem  domnului Victor Rusu mulţumiri şi respect pentru profesionalism practic.

Trebuie să menţionăm, că la prezentul eveniment, partea leului i-a revenit Bibliotecii Centrale a BM „B.P.Hasdeu”(director Liuba Muntean), deoarece suportul organizatoric din punct de vedere ştiinţific i-a revenit ei. În acest volum de activitate s-au inclus: selecţia oamenilor de ştiinţă- specialişti în subiectul propus şi posibilitatea de comunicare în limba rusă în respectiva formulă, stabilirea contactului şi primirea acordului de participare din partea savanţilor, în cazul concret- doctor habilitat în filozofie, profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, domnul Dumitru Căldare şi profesorul universitar, doctor în istorie de la Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, domnul Valentin Constantinov.

pod-video-2pod-video-3

După o scurtă întroducere, făcută de doamna Tatiana Coşeri, în faţa camerei de luat vederi, a vorbit în ucraineană bibliotecara filialei ” Lesea Ukrainka”, care relativ a creat o atmosferă degajată şi a stabilit un contact mai călduros.  Istoricul arhivist și publicist Alexandru Moraru, șef serviciu la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu” a prezentat savanții invitați, apoi i-a oferit cuvântul dr. Valentin Constantinov. Domnia sa, a vorbit despre viața și activitatea lui Alexandru Hâjdeu, menționând și condițiile în care au fost scrise aceste lucrări. Au fost spuse informații necunoscute până în prezent. Doctorul habilitat in filozofie, domnul Dumitru Căldare a venit cu un discurs interesant și original, bazat pe mai multe documente descoperite recent, menționând valoarea și contribuția filozofilor români și ucraineni la cercetarea operei lui Alexandru Hâjdău și filozoful Scovoroda.  După ce Alexandru Moraru le-a mulțumit oamenilor de știință pentru contribuția intelectuală la această întrunire, a transmis legătura la Cernăuți. „Studioul” din Cernăuți și Hotin, au prezentat de asemeni un program științific, care a fost urmărit cu mare atenție de Chișinău. În incheiere, doamna Tatiana Coșeri și Alexandru Moraru au răspuns la intrebările parvenite din Cernăuți și Hotin.

Din motiv, că evenimentul a derulat cu succes, cele trei părți au hotărât să practice și pe viitor această formă de manifestare științifică. 

Colecția MOȘTENIRE

Reclame

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în ACTUALITATEA LA ZI, ARTICOLE, BIBLIOTECA MUNICIPALĂ: INFORMAȚII GENERALE, CONFERINŢE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la POD VIDEO CERNĂUŢI- CHIŞINĂU- HOTIN: ALEXANDRU HÂJDĂU- VIAŢA ŞI OPERA

  1. Felicitari! Un eveniment frumos în parteneriat! Un eveniment de anvergură – prima dată s-a realizat o conexiune online cu reprezentanți ai științei urainene pentru un subiect de interes pentru Biblioteca MUnicipală „B.P. Hasdeu”. Felicitări domnule Alexandru Moraru!

    Apreciază

  2. M zice:

    UN EVENIMENT CARE ADUCE CALDURA IN SUFLET; UN EVENIMENT ASEMENEAA UNEI STELE CE ADUCE LUMINA INTR-O MARE DE INTUNERIC!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s