O CARTE DE 141 DE ANI DESPRE IMPORTANŢA FILOLOGIEI COMPARATIVE DE B. P. HASDEU

hasdeu-15-001

La Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu” din Chişinău, în colecţia de Carte Veche şi Rară, alături de alte volume importante se află şi copia xerox a unei cărţi scrisă de B.P.Hasdeu şi anume Principie de Filologia  Comparativă Ario- Europeană, editată  în anul 1875 la Bucureşti. Cartea nu este altceva, decât un curs de lecţii susţinut de autor la Universitatea din Bucureşti la facultatea de filologie.

De la primele rânduri citite, ne convingem că lucrarea este scrisă într-o limba  foarte frumoasă românească, accesibilă nu numai studenţilor sau savanţilor, dar şi poporului de rând. Sigur că vorbesc de început, deoarece din lecţie în lecţie textul se complică şi devine specific numai utilizatorilor, care sunt în miezul problemei sau care studiază istoria limbii române.

Indiferent care n-ar fi scopul, cartea este un prilej deosebit de a medita asupra dezvoltării limbii romane în a doua jumătate a secolului XIX. Pentru profesorii de limbă şi literatură română, pentru istorici, politologi şi filozofi, sigur că volumul prezentat este o pierlă a literaturii româneşti judecând după diversitatea exemplelor şi importanţa lucrării.

Persoanele cointeresate de respectiva carte,  pot citi, studia aces volum alcătuit din 95 de pagini (împrimate pe o singură parte) la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu”, care lucrează zilnic, fără zile de odihnă.

Colecţia „Moştenire”

Reclame

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în ARTICOLE, CĂRȚI VECHI ȘI RARE, CĂRŢI ÎNŢELEPTE, TOT DESPRE COLECȚIA HASDEUIANĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s