DE LA PĂRINTELE SPIRITUAL AL BIBLIOTECII MUNICIPALE B.P.HASDEU: CĂRŢILE POPORANE (1936)

Pe rafturile cu cărţi scumpe şi deosebite ale Colecţiei de Cărţi Vechi şi Rare din fondurile Bibliotecii Centrale a BM „B.P.Hasdeu”, alături de alte volume, este prezentă şi cartea Marelui cărturar enciclopedist B.P.Hasdeu „Cărţile Poporane”apărută la Bucureşti în anul 1936, fiind prefaţată şi îngrijită de profesorul şi scriitorul Petre V. Haneş.

Studiul lui B.P.Hasdeu despre Cărţile Populare se caracterizează prin bogăţia materialului studiat, adâncimea cercetării şi lărgimea punctului de vedere din care este studiat.

Hasdeu este intemeietorul studiilor folclorice de la noi. El a întrodus cuvântul englezesc folklor, prin care se înţelege viaţa spirituală în genere a poporului. Până la el, preocupările de literatură populară se manifesta în două direcţii: 1. de admiraţie fără margini a poeziei populare şi culegerea ei de marii noştri scriitori, Vasile Alecsandri şi Aleco Russo. 2. de studii începătoare asupra poeziei populare, reprezentată de Alexandru Odobescu, autorul „Răsunetelor ale Pindului în Carpaţi”, unde studiază originea Mioriţei.

Cu B.P.Hasdeu cercetările se extind la întreaga literatură populară, nu numai la poezie, şi nu numai la literatură, dar şi la obiceiuri, credinţe, superstiţii, într-un cuvânt la întreaga viaţă spirituală a poporului.

Cartea prezintă un interes mare pentru elevi, studenţi, cercetători, folclorişti, oameni de ştiinţă. Este scrisă într-o limbă frumoasă şi accesibilă publicului larg. Vă aşteptăm cu drag la Biblioteca Centrală a BM”B.P.Hasdeu”, pentru a savura bogăţia spirituală a înaintaşilor noştri exprimată în cărţi, care deja au devenit şi vechi şi rare…

Colecţia MOŞTENIRE

hasdeu-1-001hasdeu-2-001hasdeu-3-001hasdeu-4-001

hasdeu-5-001hasdeu-6-001

Reclame

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în CĂRŢI ÎNŢELEPTE, IMAGINI, OPERELE MARELUI CĂRTURAR B.P.HASDEU ÎN COLECȚIA CĂRȚI VECHI ȘI RARE, TOT DESPRE COLECȚIA HASDEUIANĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s