COLECŢIA HASDEU- UN TEZAUR VALOROS NAŢIONAL

Biblioteca Centrală

nou 3Colecţia Hasdeulogie include totalitatea de documente pe care le deţine Biblioteca Centrală despre membrii dinastiei Hâjdău – Hasdeu: cărţi, manuscrise, publicaţii seriale, ilustraţii, sculpturi, provenind atât din achiziţii, cât şi din donaţiile particulare ale hasdeulogilor, cercetătorilor literari, editorilor etc., în total, Colecţia Hasdeulogiedispune de 270 ex., documente care se regăsesc în catalogul electronic: opac.hasdeu.md şi pot fi consultate în sala de lectură a bibliotecii.

istcriticaOpere-vol-I-II-de-Hasdeu13979517-featbp-hasdeu-opere-vol-3-4_1_fullsizeOpere-5--Hasdeu-82004B--P--Hasdeu-66760thumb-234298e24f1f3dded3061a00141182f4949781a6e40c588fdc98201419d2f71bd9b0cBogdan-Petriceicu-Hasdeu__Soarele-si-Luna-vol-I-II-Folclor-traditional-in-versuri__973-642-016-7-785334230454Revista Noua Hasdeu 1Arhiva Hasdeu 1

            Colecţia dată a stat la baza fondării Centrului Naţional de Hasdeulogie, inaugurat la 23 februarie 1998, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la naşterea lui B.P. Hasdeu, scopul fiind valorificarea patrimoniului cultural al tuturor membrilor dinastiei de cărturari Hâjdău – Hasdeu. O prioritate incontestabilă a devenit păstrarea a tot ce au creat reprezentanţii dinastiei în domeniul literaturii, filologiei şi filosofiei, dar şi valorificarea prin editarea publicaţiilor cu aspect biografic şi bibliografic hasdeuian. Fondatorul, cercetătorul şi istoricul literar, Pavel Balmuş, a promovat intens relaţii de colaborare cu instituţiile similare, cu hasdeulogii de pretutindeni, impactul fiind apariţii editoriale de excepţie publicate sub auspiciile Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Din momentul inaugurării până În prezent, Colecţia Hasdeulogie a cumulat şi a păstrat cu pioşenie documentele pe care le deţine despre toţi cei cinci membri ai dinastiei Hâjdău – Hasdeu: Thadeu Ioan Hâjdău, Alexandru Hâjdău, Boleslav Hâjdău, Bogdan Petriceicu Hasdeu şi Iulia Hasdeu, numeric mai reprezentativă este colecţia Bogdan Petriceicu Hasdeu, care include: opere literare ale scriitorului, studii folclorice și lingvistice; monografii, cercetări științifice, manuscrise ale hasdeulogului Nicolae Romanenco.

Pentru a promova viaţa şi activitatea literară a membrilor dinastiei Hâjdău – Hasdeu a fost organizat  Programul ştiinţific Pro Academia Hasdeu în cadrul căruia sistematic se desfăşoară, pe parcurs a două decenii, diverse activităţi culturale: microsimpozioane, conferinţe, mese rotunde, lansări de carte, în incinta bibliotecii şi în alte instituţii de cultură şi învăţământ.      

Stagiunea din 2016 debutează în luna februarie cu o conferinţă ştiinţifică, genericul căreia este B.P. Hasdeu în lumina unor noi cercetări istorice şi filologice. În cadrul forului ştiinţific vor fi prezentate comunicări ale cercetătorilor ştiinţifici: Tudor Ciobanu, Vasile Malaneţchi, Liliana Rotaru, Teodor Candu şi prietenul fidel al BM „B.P.Hasdeu” – hasdeulogul Octavian Onea din România.  

SURSA: http://www.bibliotecahasdeu.wordpress.com

Reclame

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în ARTICOLE, OPERELE MARELUI CĂRTURAR B.P.HASDEU ÎN COLECȚIA CĂRȚI VECHI ȘI RARE, TOT DESPRE COLECȚIA HASDEUIANĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s