BIBLIOTECA CENTRALĂ HASDEU L-A COMEMORAT PE PROFESORUL NICOLAE IORGA

Iorga de la Buzatu 001La 27 noiembrie 2015 s-au împlinit 75 de ani de la moartea savantului cu renume mondial, Nicolae Iorga. În incinta Bibliotecii Centrale B.P.Hasdeu a avut  loc  Masa Rotundă de comemorare a respectivului eveniment „Nicolae Iorga şi zbuciumul pentru libertate şi valori naţionale”.

 Invitații bibliotecii au fost: dr.hab. Anatol Pentrencu și dr.Tudor Candu. Moderatorul Alexandru Moraru, şeful oficiului Colecţii de Carte Veche şi Rară a bibliotecii, pe post de gazdă a prezentat publicului invitații, apoi a făcut o retrospectivă a valoroasei opere prin prezentarea a mai multor volume de carte veche și rară aflate în Colecția Moștenire a Bibliotecii Centrale B.P.Hasdeu și semnate de Marele Iorga.

Cunoscutul istoric Anatol Petrencu în mesajul său a vorbit despre  ultimele zile ale savantului și Omului politic Nicolae Iorga, despre conflictele verbale și scrise ale Gărzii de Fier cu această personalitate remarcabilă; vorbitorul a mai menționat marile merite ale lui Nicolae Iorga in știința istorică și în istoria românilor.

După această alocoțiune  celor prezenți le-a fost prezentat un fragment din filmul artistic românesc Drumeț în calea lupilor (1988) regie Constantin Vaeni, care a fost vizionat cu mare interes.

Doctorul în științe istorice Tudor Candu  a vorbit despre Iorga, cercetător al arhivelor statului, Iorga- autor  de monografii importante devenite de referință pentru toate generațiile până în prezent.

Istoricul-arhivist și publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România,  Alexandru Moraru  a completat  tabloul general al celor spuse anterior, menționând, că deja au  fost depistate documente, care  confirmă, că pe Nicolae Iorga, nu l-au omorât legionarii, ci doi criminali cu serviciul la Kominternul moscovit, strecurați în rândurile legionarilor, ca prin această asasinare să compromită Garda de Fier. Cu atat mai mult, că după omorârea  lui Cornelui Zelea Codreanu, nici respectiva organizație nu mai era acea de pe timpuri fiindcă Horia Sima nu putea fi comparat cu Căpitanul.

În final, vorbitorii au răspuns la întrebările publicului. Vă propunem câteva imagini de la această comenorare, dar nu înainte de a vă aduce în atenția Dvs. un scurt dialog, care ne-a  părut impresionant:

La sfârșitul respectivei activități, istoricul Anatol Petrencu s-a adresat moderatorului:

-În afară de biblioteca voastră , cred că nicăieri în Chișinău nu s-a comemorat Nicolae Iorga…la care Alexandru Moraru a răspuns:

– din acest motiv și suntem Biblioteca CENTRALĂ (accentuat!), pentru a pune în lumină oameni și evenimente, pe care alte instituții  le uită! Noi nu uităm!

Masa Rotunda 2Masa Rotunda 3

Masa Rotunda 4Masa Rotunda 5

Masa Rotunda 6Masa Rotunda 7

 

Reclame

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în ARTICOLE, BIBLIOTECA MUNICIPALĂ: INFORMAȚII GENERALE, CĂRȚI VECHI ȘI RARE, PREZENTĂRI ȘI LANSĂRI DE CARTE. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s