NICOLAE IORGA: 75 DE ANI DE LA MOARTEA MARELUI SAVANT ŞI ENCICLOPEDIST (expoziţie virtuală)

iorga-nicolae-art-emis-1La 27 noiembrie 2015 se împlinesc 75 de ani de la moartea savantului cu renume mondial, Nicolae Iorga. În această zi, la ora 12.00 la Biblioteca Centrală B.P.Hasdeu va avea loc  Masa Rotundă de comemorare a respectivului eveniment. Se vor expune pe marginea acestui subiect: dr.hab. Anatol Pentrencu, dr.Mariana Ţaranu, dr. Daniela Buga şi pe post de gazdă, şeful oficiului Colecţii de Carte Veche şi Rară a bibliotecii, Alexandru Moraru. Sunt invitaţi toţi doritorii.

„El a fost savantul nostru prin excelenţă, care […] îşi afla fericirea numai în cărţi şi avea o ambiţie să stimuleze şi să înalţe gloria şi faima naţiunii sale.”  (Perpessicius)

Reputat scriitor, publicist şi om politic, personalitate marcantă a primei jumătăţi a secolului trecut, Nicolae Iorga a contribuit substanţial la cercetarea istoriei universale. Vastitatea operei (1003 volume, 12.755 articole, 4963 recenzii şi cronici)[ ] şi a preocupărilor sale atestă situarea marelui savant român între marii istorici ai planetei. Este normal, corect şi mai cu seamă necesar să ne cinstim înaintaşii, altfel riscăm să ne pierdem trecutul şi odată cu el identitatea. Câteva detalii despre marele dispărut se impun de la sine. În timpul liceului, Nicolae Iorga s-a remarcat prin pasiunea şi facilitatea cu care a învăţat limbile: greacă, latină şi germană. După ce a fost declarat primul la examenul de bacalaureat, a urmat cursurile Facultăţii de Litere din Iaşi, la finalizarea cărora a devenit licenţiat cu magna cum laudae, obţinând bursa Iosif Nicolaescu, care i-a oferit posibilitatea continuării studiilor în străinătate. Era înalt, cu o statură impunătoare şi purta aproape tot timpul costum de culoare închisă, cu croială demodată, o pălărie cu boruri largi, o nelipsită umbrelă, chiar şi pe vreme frumoasă, cu buzunarele şi servieta burduşite cu cărţi. Deşi timid, avea un har oratoric de excepţie, acesta constituind simultan încântare şi dificultate pentru auditoriu, în urmărirea abundenţei de idei. La Paris, unde a studiat istoria şi filosofia, nu s-a lăsat atras de frumuseţile vestitei metropole, ci şi-a împărţit timpul între cursurile universitare, Biblioteca Naţională şi anticarii de pe cheiul Senei. În restul timpului a învăţat limbile: engleză, portugheză, suedeză, daneză şi olandeză. Din bursa obţinută a achiziţionat şi studiat, peste zece mii de volume, pe care le-a adus acasă, la întoarcerea în ţară. Prima teză de doctorat a susţinut-o la 25 iunie 1892, iar în anul următor a obţinut un nou titlu la Universitatea din Leipzig. (Ion Măldărescu, revista Art-Emis)

Fiind un temperament eminamente subiectiv, Nicolae Iorga este interesant în memorii, în articolele scurte de gazetă. Sufletul lui Nicolae Iorga funcţionează prin explozii de sentiment, cu această fericită notă care aduce iertarea tuturor instabilităţilor, că în problemele naţionale el are întotdeauna reacţia cea mai demnă, cea mai adânc vibratoare, punându-se imprudent şi în consensul maxim, împotriva calculelor reci ale politicii. Patriot şi vizionar, profesor şi îndrumător de generaţii, nu şi-a putut ocoli destinul. A căzut lovit de o mână mişelească. Omul, a cărui frunte ar fi trebuit încununată cu lauri, cel care educase generaţii întregi de cărturari, a sfârşit însângerat, lovit, umilit, necinstit, aşa cum nu merita. Crima comisă asupra lui a înfiorat toată lumea.” (George Călinescu – Fragment din „Istoria literaturii române”)

În poezia sa, „Brad bătrân”, se pare că Nicolae Iorga şi-a presimţit sfârşitul violent.

Brad batrân

„A fost tăiat un brad batrân/ Fiindcă făcea prea multă umbră/ Şi-atuncea din pădurea sumbră/ S-a auzit un glas păgân.// O, voi ce-n soare cald trăiţi/ Şi-aţi răpus stramoşul vostru/ Să nu vă strice vouă rostul/ De ce sunteti aşa grăbiţi?// În anii mulţi cât el a fost/ De-alungul ceasurilor grele/ Sub paza crengilor rebele/ Mulţi au aflat un adăpost// Moşneagul, stând pe culme drept,/ A fost la drum o călăuză/ Şi-n vremea aspră şi ursuză/ El cu furtunile-a dat piept// Folos aduse cât fu viu/ Şi mort acuma, când se duce,/ Ce alta poate-a vă aduce/ Decât doar încă un sicriu.”

Rapturile teritoriale din anul 1940, anii de restrişte ce veneau, au definit tragicul destin ce lovea România şi l-au îndreptăţit pe Nicolae Iorga să afirme:„Aşa mergem din veac în veac, ca drumeţul în calea lupilor!” (sursa menţionată)

Mai jos, vă propunem o expoziţie virtuală din Colecţia Moştenire a Bibliotecii Centrale B.P. Hasdeu din Chişinău din opera Marelui savant, Nicolae Iorga.

Alexandru Moraru

Iorga 1Iorga 2Iorga 3

vol.V, București, 1937, 426 pag.  Vol.VII, 1938,350 pag.           Vol.VIII, 1938, 398 pag.

Iorga 4Iorga 5Iorga 6

Vol.IX, 1938, 397 pag.          Vol.X, 1939, 494 pag.             București, 1940, pag.378 pag.

Iorga 7Iorga 8Iorga 9

Vol.VI, București, 1939, 414 pag. Vol.VII, 1939, 465 pag.     Vol.II, 1939, 378 pag.

Iorga 10Iorga 11Iorga 12

Vol.1 a, 1939, 384 pag.  București, 1939, 80 pag.   Vălenii de Munte, 1935, 71 pag.

Reclame

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în CĂRȚI VECHI ȘI RARE, EVENIMENTE DESPRE CĂRŢI ÎN AFARA BIBLIOTECII, IMAGINI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s