OPERA ISTORICULUI ŞI JURISTULUI ALEXANDRU BOLDUR ÎN COLECŢIA MOŞTENIRE A BIBLIOTECII CENTRALE B.P. HASDEU

Boldur 1Alex Boldur

Moto : „Basarabean ca și Hasdeu, ca și Stere, istoricul a știut să domine orice pasiune subiectivă, să păstreze seninătatea obiectivă, izbutind să dea o istorie a Basarabiei, fiecare pagină fiind gravată pe plăci de aramă ca niciun cuvânt să nu poată fi clintit”.

 Pamfil Șeicaru

Alexandru Boldur, născut la 23 (în unele documente 25) februarie 1886, la Chişinău, decedat pe 18 octombrie 1982, la Bucureşti, important  istoric şi jurist; cercetător ştiinţific a drepturilor istorice asupra Basarabiei.
Mama sa era coborâtoare de la Mihalcea Hâncu, boier rebel de la sfârşitul secolului al XVII-lea.La vârsta de 11 ani a fost dat la “Şcoala spirituală” (eparhială) din Chişinău, după care a intrat elev la Seminarul Teologic din acelaşi oraş pe care la absolvit în 1906. În acelaşi an s-a înscris la Facultatea de Drept a Universităţii din Sankt Petersburg, pe care a abslvit-o în 1910, susţinut fiind cu o bursă de boierul basarabean E. Râşcanu, din Bălţi.

Universitatea din Petersburg (licenţiat în drept, 1910); Institutul de Arheologie, cu brio; în 1911 — asistent la Facultatea de Drept a aceleiaşi universităţi, în 1916 — magistrat în drept public; în 1917 — conferenţiar privat de istorie a dreptului; în 1921 — profesor la o Universitate din Crimeea, apoi la Facultatea Muncitorească din Moscova.

Dorul de Basarabia natală, l-a adus acasă în 1927 — conferenţiar de istorie a românilor la Facultatea Teologică din Chişinău a Universităţii din Iaşi; în 1932 — profesor agregat; în 1937 — titular la aceeaşi catedră; în 1938 se transferă la Iaşi. în 1943—1946 — director al Institutului de Istorie A.Xenopol din Iaşi.

În 1947, s-a pensionat din funcţia de profesor la Universitatea din Iaşi, iar odată cu ofensiva masivă a regimului comunist împotriva instituţiilor tradiţionale ştiinţifice şi cu politica de falsificare a istoriei, în 1948 a demisionat din postul de director al Institutului de Istorie Naţională „A.D.Xenopol” din capitala Moldovei, Iaşi.
Şi-a păstrat capacitatea de muncă şi de creaţie până la o vârstă înaintată, la aproape o sută de ani continând să-şi perfecteze vechile lucrări şi să proiecteze noi studii.
A încetat din viaţă în 1982. A scris peste 100 de lucrări, inclusiv monografii, studii, tratate istorice. Are multe pagini dedicate Chişinăului.

În fondurile Bibliotecii Centrale B.P.Hasdeu  din Chişinău se păstrează în original o bună parte din opera lui Alexandru Boldur, fapt care dă posibilitatea cercetătorilor să lucreze direct cu sursa istorică. Astfel, nu ne rămâne decât să invităm pe toţi oamenii de ştiinţă, studenţi, elevi (cointeresaţi de aceste subiecte importante) la Biblioteca Centrala B.P. Hasdeu.

Alexandru Moraru

Boldur 3Boldur 4

Boldur 5Boldur 6

Boldur 7Boldur 8

Boldur 9Boldur 2

Anunțuri

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în CĂRȚI VECHI ȘI RARE, IMAGINI. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s