Despre colecția specială Hasdeuiană (informații generale)

Colecţia Hasdeuiană

646x404 (1)

Un loc deosebit din Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu îl ocupă Colecția hasdeuiană. În respectivul capitol sunt prezente 297 de lucrări ale marelui cărturar și enciclopedist B.P. Hasdeu. Numai adunate împreună aceste volume, acest tezaur literar și științific putem conștientiza nu numai vastele cunoștințe ale lui Hasdeu, dar și munca titanică depusă pe tot parcursul vieții sale. Este de ajuns să treci cu privirea multiplitatea volumelor semnate de această personalitate remarcabilă pentru a înțelege că este nevoie de o viață pentru a le citi, studia și înțelege.

Deși are numai 24 de pagini și este în facsimil, cunoscuta lucrare a lui B. P. Hasdeu Basarabii. Cine? De unde? De când? apărută la București în anul 1894 prezintă un interes major și este solicitată de public destul de des.

O amplă lucrare de mare interes științific și public, care face parte din colecția nominalizată este Scrieri literare morale și politice, cu o ediție cu note și critică de Micrea Eliade, operă de referință, apărută în anul 1937 la București în două volume solide (total 881 pagini). Tot în anul 1937 la Editura Cultura Națională din București este scoas de sub tipar volumul lui Bogdan Petriceicu Hasdeu Cuvente den Bătrâni, care a fost înalt apreciată de publicul de atunci și în prezent.

Colecția  cuprinde în mare parte opere literare ale savantului B.P. Hasdeu, cercetări științifice, documente literare, studii folcloristice și lingvistice, dar și monografii despre această vastă personalitate enciclopedică, opere ale fiicei sale Iulia Hasdeu și monografii despre acest „copil minune” și această scriitoare cu mult spirit.

Cărțile cele mai vechi din prezenta colecție sunt Revista Română de B.P.Hasdeu și Foaie de Istoria Română, scrisă de acelaș autor. Ambele cărți au fost editate în anul 1859, iar cartea cea mai recent intrată în colecția nominalizată este  scrisă tot de B. P. Hasdeu, dar reeditată în 2013 și este intitulată,  O nevastă româncă în oglinzi.

O altă lucrare fundamentală a marelui Bogdan Petriceicu Hasdeu prezentă în colecție este Etymologicum Magnum Romaiae. Dicționarul limbei istorice și poparane a românilor. Cele trei volume ale acestei vaste lucrări au apărut  respectiv în anii 1972,1974 și 1976 la Editura Minerva din București și având un format de A4 conțin în total 2378 de pagini.

Nu putem trece cu vederea nici cele 7 volume excepționale  B.P. Hasdeu. Opere din colecția Scriitori Români, apărută la editura Minerva în perioada anilor 1986- 2004. Cu siguranță această minicolecție poate fi considerată  una de zile mari, adică sărbătorească, executată poligrafic la cel mai înalt nivel și care cuprinde cele mai importante lucrări ale marelui cărturar și gânditor.

De fapt, tot la Editura Minerva cu doi ani înainte a fost lansată culegerea B.P. Hasdeu și contemporanii săi români și străini, în trei volume, care conține un bogat material informațional și corespondența familiei Hasdeu cu lumea din jur.

Prezintă interes științific și public cele două volume  impunătoare semnate de B.P. Hasdeu Publicistica politică 1869-1902 apărute în anul 2001 la Editura Saeculum.I.O. din București. Este de ajuns să facem cunoștință cu câteva materiale din aceste volume, ca să ne dăm seama că actualitatea lor s-a păstrat până în prezent.

O culegere cu adevărat superbă este B.P.Hasdeu Opere, ediție a Academiei Române  în 4 volume apărute  în anii 2006-2007 la București cu sprijinul Fundației Naționale pentru Știință și Artă și Editura Univers Enciclopedic.

Colecția Moștenire. Bogdan Petriceicu Hasdeu Scrieri, o lucrare de anvergură  și referință în 16 volume face parte din fondul acestei colecții speciale, care a apărut la Chișinău la Editura Știința în perioada anilor 1993- 2012 și care pune în lumină mai multe detalii din viața și activitatea savantului enciclopedist și scriitor B.P. Hasdeu.

O ediție reușită, intrată în prezenta colecție se numără Bogdan Petriceicu Hasdeu Scrieri Istorice, în două volume (total 975 pagini) și apărută în anul 2008 la Editura Vestala din București. Lucrarea se bucură de popularitate în rândul cititorilor și respectiv este des solicitată.

Ca un volum cu mai multe aspecte interesante din punct de vedere literar și științific se înscrie și lucrarea Iulia Hasdeu Versuri.Proză. Corespondență, (cu 445 pagini) apărut în anul 1976 la Editura Minerva din București.

Ar fi fost regretabil faptul, dacă era lăsată fără atenție  cartea semnată de Iulia Hasdeu 19 file de jurnal, apărută în anul 2000 la București la Editura Eminescu cu 565 de pagini cu multe informații interesante și utile despre această familie celebră. Vă atenționăm ,că alături de cărțile menționate pe polițele colecției sunt prezente și câteva volume semnate de Iulia Hasdeu scrise în limba franceză și tipărite la Paris.

Lucrarea lui Liviu Marian Contribuțiuni la istoria literaturii românești din veacul al XIX-lea cu 160 de pagini apărută în anul 1927 la Tipografia Eparhială din Chișinău are în cuprinsul său câteva materiale științifice  despre dinastia  distinșilor cărturari. Printre acestea se numără: Alexandru Hasdeu despre literații basarabeni în 1835; începuturile teatrale ale lui B. P. Hasdeu și B.P. Hasdeu despre istoricul Bolentineanu.

La capitolul monografii despe marele înaintaș, neapărat trebuie să menționăm  cele două cărți cu unul și acelaș autor- I. Oprișan. Este vorba de B.P. Hasdeu sau setea de absolut scoasă de Editura Vestala în anul 2001 din București cu peste 600 pagini și Opera literară a lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, apărută tot la editura respectivă în anul 2007 la București, având la activ 544 de pagini.

Sigur, că spațiul nu ne  permite să prezentăm și chiar să enumărăm toate cărțile importante care sunt incluse în colecția Hasdeuiană, dar retrospectiva prezentată este o invitație argumentată la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu.

Alexandru Moraru, Biblioteca Municipală Hasdeu, Chișinău      

Reclame

Despre vechisirare

Alexandru Moraru, şef serviciu colecţii speciale la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu din Chişinău. Este Istoric-arhivist şi publicist, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, autor şi editor al mai multe volume de carte apărute în Republica Moldova şi România, autor a peste 400 articole ştiinţifice. Cărţile domniei sale nu odată au fost menţionate la Salonul Internaţional de Carte şi una din acestea a intrat în Topul celor mai citite 10 cărţi din anul 2014
Acest articol a fost publicat în OPERELE MARELUI CĂRTURAR B.P.HASDEU ÎN COLECȚIA CĂRȚI VECHI ȘI RARE, TOT DESPRE COLECȚIA HASDEUIANĂ. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s